Hänt i bygden 

Julmarknad den 2 december 2023


Julmarknaden gynnades av fint väder. Soligt och lugnt men kallt. Ett antal knallar hade mött upp och bjöd ut sina alster. Skolelever sålde sina produkter. Tomten delade ut godispåsar och dagen avslutades med ett välarrangerat luciatåg. En trevlig inledning på julfirandet.

Cirkusföreställning den 3 september 2023

Vi fick söndagen den 3 september besök av Malte Knapps Cirkus. Han hade en uppskattad föreställning i Idrottshallen. 82 personer (vuxna och barn) såg honom utföra mer eller mindre svåra cirkusnummer. Efteråt fick alla, som ville, prova på att jonglera.

Arrangemanget stöttades ekonomiskt av kommunen och föreningen fick dessutom intäkter från försäljning av entrébiljetter och popcorn.


Midsommarafton den 24 juni 2022

Årets midsommarfirande genomfördes i strålande solsken. Drygt 100 personer, stora och små, deltog i arrangemanget på Gästis gräsmatta. Vi startade kl 13 med att klä majstången och göra kransar till den. Efter ca halvtimmen, när detta var gjort, restes stången coh dansen kunde börja. Eva Blad med medhjälpare spelade på dragspel såväl under förarbetet som till dansen. Det blev alla tradtionella dansstycken, såväl "små grodorna" som "raketen".

Gästis hade kaffeserveringen öppen där man bland annat kunde förse sig med jordgubbstårta. Bygdeföreningen arrangerade lotteri med många uppskattade vinster. Nedan några foton från eftermiddagen.

Möte med kommunpolitiker den 22 mars 2022

Samtliga partier i kommunfullmäktige var den 24 mars 2022 inbjudna till skolans matsal för att presentera och redogöra för sina tankar om bygdens framtid och hur den skall utvecklas. I den efterföljande diskussionen framförde boende synpunkter och förslag om ortens framtid.

Ett referat från mötet hittar du genom att klicka här.

Tårtkalas den 22 september 2020


Tisdagen den 22 september arrangerade Bygdeföreningen ett tårtkalas för bygdens pensionärer. Kalaset gick av stapeln i Gästis dansrotunda. Lions club hade välvilligt sponsrat så att vi, förutom att bjuda på tårta, också fick möjlighet att lyssna till orkestern "Blandfärs".

Efter en inledandande halvtimme med orkestern, så var det dags för kaffe och tårta, som bakats av Önneköps bageri. Det smakade alldeles utmärkt. Två lotterier såldes också. Därefter fortsatte musikerna med att framföra en rad kända melodier vilket synbarligen uppskattades av de ca 50 närvarande personerna.

Julmarknad den 30 november 2019


Julmarknaden gynnades av fint väder. Lugnt och uppehåll. Ett antal knallar hade mött upp och bjöd ut sina alster. Skolelever sålde sina produkter. Tomten delade ut godispåsar och dagen avslutades med ett välarrangerat luciatåg. En trevlig inledning på julfirandet.


Hemvändardag den 22 september 2019


Årets Hemvändardag i Östraby lockade ett 70-tal besökare. Dagen började med förmiddagskaffe som Mys Inn ombesörjde. Därefter valde många att i det fina sommarvädret promenera till kyrkan. I gudstjänsten deltog Jubilatekören och kyrkvaktmästare Evert Johansson avtackades efter 22 års tjänst.

 

Före middagen på Gästis kunde hemvändarna titta på en utställning av kort från gamla Östraby. Efter middagen visades också böckerna "Mitt Oderup och Satsarp", "Väckelserörelser i Mellanskåne" och råkopian av den uppdaterade "Östraby by förr och nu". Nästan alla gick en liten tipsrunda med tio frågor om Östraby förr. Hela elva deltagare hade 9 rätt, så det blev utslagsfrågan som fick avgöra rangordningen.

Resultat:

1 Elna Rosenquist

2 Carrie Persson

3 Göran Wilhelmsson

4 Ingvar Persson

5 Christina Holmgren

6 Eva Gunnarsson

7 Margareta Svensson

8 Stig Svensson

9 Jan-Erik Johansson

10 Inger Ohlsson

11 Ingvar Oscarsson

 

Till det avslutande kaffet bjöds det på sång och musik som framfördes av Johanna Olsson, Östraby och Wilma Hansson-Phil, Sjöbo. Bland annat sjöng de några verser som Östrabyelever födda 1936 skrivit till kända melodier.

 

Det är tänkt att arrangemanget ska återkomma vart tredje år.

Ljusstöpning den 31 augusti 2019


Lördagen den 31 augusti samlades ett antal personer på Emaus för att stöpa ljus. Vi började kl 10 och då vi slutade kl 17 hade ca 150 stearinljus förfärdigats. Nedan ser du några foton från tillfället. Om du klickar på respektive bild så förstoras den.

Blomsterbindningen på Mys Inn den 22 maj 2019


Åtta deltagare skapade dessa fina alster under inspirerande vägledning av vår kursledare Christel Holm!

Julmarknad den 1 december 2018


Julmarknaden arrangerades traditionsenligt lördagen före 1:a Advent. Knallar och besökare kunde glädjas åt bra väder - vindstilla, uppehållsväder och strax över fryspunkten. Förutom det som kunde erbjudas i marknadsstånden fanns det möjlighet att åka hästkärra, titta på Askeröds brandkårs utryckningsfordon mm. Lucia med tärnor och tomtenissar framträdde och tomten delade ut godispåsar till alla barn.

Nedan hittar du några foton, som Bengt Åkesson tog vid evenemanget.

Ärtbuffé den 25 oktober 2018


Årets traditionella Ärtbuffé gick av stapeln torsdagen den 25 oktober 2018. 27 personer lät sig väl smaka på Mys Inn. Nedan några blder från kvällen.

Tårtkalas den 18 september 2018


Det blev en hellyckad eftermiddag då Bygdeföreningen bjöd in ortens pensionärer till tårtkalas på Möllagården. "Blandfärs" stod för musikunderhållningen och i pausen festade vi på kakor och tårta. Dessutom hade man chansen att pröva lyckan i ett ringlotteri. Kalaset som sponsrades av Lions Club i Hörby lockade hela 68 personer.

Stubbarace den 8 september 2018


Höjdpunkten så här i september är det stubbarace som anordnas av Östraby-Västerstad LRF avdelning. Bland annat var maskinfirmor, Byaföreningen, Röda Korset och Askeröds idrottsförening på plats och arrangemanget var mycket välbesökt. I år utökades tävlingen med ett gräsklippare-race.

Det stora stubbaracet vanns av Johan Fridh, Djupadahl. Andraplatsen togs av Erik Nilsson, Brunslöv, som var snabbast men råkade missa att backa tillräckligt när han skulle köra tillbaka.


Julmarknad den 2 december 2017


Årets julmarknad arrangerades traditionsenligt lördagen före 1:a Advent. Knallar och besökare kunde glädjas åt hyfsat väder - vindstilla, uppehållsväder och strax över fryspunkten. Förutom det som kunde erbjudas i marknadsstånden fanns det möjlighet att åka karusell, hästkärra, titta på Askeröds brandkårs utryckningsfordon mm. Lucia med tärnor och tomtenissar framträdde och tomten delade ut godispåsar till alla barn.

Tyrolerafton den 14 oktober 2017


Årets Tyrolerafton arrangerades traditionsenligt på Gästis. Pingeltones med Gullan och Fredrik Pingel såg till att stämningen var på topp. Det var musik och allsång med typiska "tyrolersånger" avrundat med allmän dans. Krögare Per hade fixat till en välsmakande "dansk fleskesteg" med traditionella tillbehör. Nedan hittar du några bilder från kvällen (foto: Diana Backman).

Stubbarace den 9 september 2017


Årets Stubbarace blev en blöt tillställning. Trots regnet kom en trogen publik för att se på tävlingarna och titta på utställningen.

Midsommarafton den 23 juni 2017


Midsommarafton samlades totalt drygt 60 personer på gräsmattan vid Gästis. Majstången kläddes och restes med gemensamma krafter. Därefter blev det sedvanlig dans kring stången till Bert Elofssons dragspelsmusik. Frosta Folkdanslag bidrog med en uppskattad uppvisning. Under eftermiddagens lopp kunde man också inmundiga fika från Gästis, samtidigt som Bygdeföreningen bjöd alla barn på saft och glass. Nytt för i år var att ett litet tivoli hade slagits upp, som erbjöd möjlighet till att åka karusell, hoppa i hoppborg eller prova på bollkastning.

Sammanfattningsvis: En trevlig eftermiddag då vi också hade tur med vädret - regnet dröjde till fram på kvällen.


Snapphanar och Borst 25 maj 2017


Kristi himmelfärdsdag, dvs torsdagen den 25 maj 2017 gjorde vi en utflykt tillsammans med föreningen Jöns Henrikssons minne. Med Stellan Persson som guide besökte vi först Västerstads prästgård, där vi fick höra berättelsen om när snapphanarna kom på besök och hur det sen gick för dem. Minnesstenen i prästgårdsparken över händelsen besågs. Därefter fortsatte vi till Borst och besökte platsen för slaget 1644.

En film gjord av Eva Grip, där dagen sammanfattas, kan du se gemom att klickia på länken: Borstfilm.

Danne Stråhed i Östraby den 14 oktober 2016


Tack alla som kom till Bygdeföreningens Danne Stråheds-spelning den 14 september. Det blev fullsatt! God mat och "Danne-låtar" hela kvällen. Alla trivdes!

Stubbarace den 10 september 2016

Årets stubbarace, som arrangerades av Östraby-Västerstads LRF, gick av stapeln i strålande sensommarväder. Bygdens föreningar och företag hade montrar och visade sina produkter. Bygdeföreningen hade sitt traditionella lotteri som slutsåldes på kvällens bonnafest.

Nationaldagsfirande den 6 juni 2016

Erik Ohlin och Stellan Persson hissar flaggan till Jan Davidssons trumpetfanfar. Därefter blev det frukostbuffé på Gästis för dryga 40-talet gäster.


Irländsk afton den 3 oktober 2015 

Vi var drygt 50 personer som njöt av Kjellardrängarnas irländska musik och åt Gästis fläskytterfilé med tillbehör.

Östraby Bygdeförening    © Christer Nilsson 2024